Posts

Sambal kelapa

Afbeelding
Sambal kelapa is een naar kokos smakende sambal en is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Deze sambal bestaat uit een paar kruiden en een zakje geraspte kokos. Ingrediënten: 300 gr geraspte kokos 3 lomboks 1 schijfje laos of een ½ theel poeder 1 theel limoensap klein stukje trassi theel zout 2 eetl plantaardige olie Bereiding: Maak de lombok schoon en snij deze in stukjes. Lombok en de trassi in de blender malen. Pak een wadjan en doe er de olie in en verwarm deze. Doe de gemalen lombok, de laos en een beetje zout in de olie. Blijf roeren (doe nu het limoensap erbij) en zorg dat de wadjan niet op een al te groot vuur staat. Pas op het laatst roert men de geraspte kokos erdoor. Goed door elkaar hutselen, eventjes op een klein vuurtje laten bakken en binnen een paar minuutjes is deze heerlijke kokos sambal klaar.

Sambal djahé (gember)

Afbeelding
Sambal Djahé :  wat  staat voor de gember die in de  sambal   is verwerkt . Als je gember lekker vindt, dan is deze milde en enigszins zoete sambal, zeker iets voor jou. Ingrediënten: 7 mooie grote lomboks 5 sjalotjes 2 tomaatjes 5 teentjes knoflook ca 12 cm verse gember 4 el gula djawa / palmsuiker(ook wel Javaanse bruine suiker genoemd) theel limoensap klein stukje trassi theel zout Bereiding : Maak de sjalotten, ui, knoflook, ,lombok, gember en de tomaatjes schoon en snij deze in kleinere delen. Alles in de blender malen. Vergeet de trassi niet ! Beetje lauw water erbij doen want dan maalt het eenvoudiger. Pak een wadjan en doe daar voldoende olie in. Verwarm de olie. Voeg de vermalen massa incl de gula djawa en een beetje zout in de olie. Blijf roeren (doe nu de limoensap erbij) en zorg dat de wadjan niet op een al te groot vuur staat. Roer de ingrediënten goed door elkaar en laat het vocht verdampen. Zodra het vocht er vrijwel uit is,blijven omscheppen tot de sambal in zijn totali

Sambal katjang

Afbeelding
Sambal katjang (kacang) is een sambal gemaakt met pinda's. (katjang betekent pinda)  Het is een milde, enigszins zoete en lekker gevulde sambal . Is heerlijk bij de nasi goreng of bami. Ingrediënten: ½ kg. pinda's 9 rode grote lomboks 3 teentjes knoflook 2 cm gember (djahé) of een flinke theel poeder 1 grote ui 2 theel trassie 2 theel gula djawa 1 koffiekopje dikke kokosmelk (santen asli) 4 eetl asemsiroop zout naar smaak plantaardige olie Bereiding: Maal de pinda's fijn en snijd de ui. Een blender gebruiken is geen schande en een stuk gemakkelijker. Verhit in een wadjan of koekenpan de olie en fruit hierin de ui samen met de trassie. Maal de lomboks, knoflook, gember en de gula djawa fijn tot een pasta en voeg dit bij de gefruite ui. Doe dan de kokosmelk erbij en blijf roeren totdat de kokosmelk is opgenomen. Dan het zout en de gemalen pinda's erbij doen en bak dit totdat de olie vrijkomt. Meng als laatste de asem door het geheel. Nog eventjes op een laag vuurt

Sambal bawang

Afbeelding
Sambal bawang is  sambal met uien (bawang betekent ui) en knoflook .  Lekker  in hartige gerechten voor een extra pittigheid of, gewoon voor op een boterhammetje met kaas of pindakaas en tuurlijk bij de snacks. Ingrediënten: 11 grote rode lomboks (Spaanse pepers) 5 sjalotjes 2 teentjes knoflook stukje trassi 2 blaadjes  djeruk purut ( limoenblad) zout naar smaak 2 tl gula djawa een paar druppeltjes limoensap plantaardige olie Bereiding: Doe de lombok, trassi, zout en de teentjes knoflook in een blender of wrijf deze ingrediënten fijn in de bekende  ‘cobèk’ ( vijzel). Snijd de sjalotjes in kleine stukjes. Verwarm de olie in een wadjan of koekenpan. Bak de pepers, sjalotjes, knoflook, trassi en de limoenblaadjes een paar minuten. Breng de sambal op smaak met limoensap, gula djawa en zout. Fruit het mengsel tot de sjalotjes mooi gekarameliseerd zijn. Trouwens: Er wordt ook wel eens een grote tomaat erdoor gedaan. Deze dan klein maken en samen bakken met de pepers etc.

Sambal belado

Afbeelding
Sambal belado is een behoorlijke hete sambal. Het is wel zo, dat je deze sambal voor veel verschillende gerechten kunt gebruiken. Met hard gekookte eieren, gebakken tahu en zeker lekker met rundvlees. Sambal belado komt uit de keuken van Padang West-Sumatra. Ingrediënten: 11 grote rode lomboks (Spaanse pepers) 11 rawits (kleine pepertjes) 4 sjalotjes 3 teentjes knoflook 1 grote vleestomaat 2 theel. limoensap stukje gula djawa (rietsuiker) zout naar smaak (maar zeker niet te veel) Bereiding: Verwarm de olie in een wadjan of koekenpan. Bak de pepers, sjalotjes, knoflook en tomaat een paar minuten. Maal de ingrediënten fijn in de vijzel of in de blender en laat de resterende olie in de pan. Bak de gemalen ingrediënten ongeveer 5 minuten in dezelfde olie. Breng de sambal op smaak met limoensap, gula djawa en zout.

Sambal manis

Afbeelding
Milde gebakken sambal voor de rijsttafel, vlees, kip en visgerechten. Ingrediënten: 1 st ukje asem of een flinke theel. asemstroop 1 eetle pel ketjap manis 9 grote rode lomboks 1 eetle pel ketjap manis 9 grote rode lomboks zout naar smaak stukje gula djawa )rietsuiker 2 teentjes knoflook Bereiding: Was de lomboks en wrijf de lomboks samen met de knoflook tot een pasta in de vijzel of nog gemakkelijker, met behulp van een blender. Fruit dit bovenstaand mengsel kort in niet al te hete olie en voeg dan de ketjap, suiker, asem en zout toe. Vervolgens een beetje water erbij en eventjes zachtjes laten pruttelen totdat het water vrijwel is verdampt.

Sambal asem

Afbeelding
Dit is een milde  sambal  met het zuurtje van de tamarinde. Goed te gebruiken bij marinades, saté en soto (soep) Ingrediënten: 9 grote rode pepers/ lomboks 1 grote witte ui 2 eetl asem (siroop) 2 eetl gula djawa (rietsuiker) 1 eetl plantaardige olie water zout naar smaak Bereiding: Kook dan een half koffiekopje water met asem en de gula djawa. Snijd de ui en de lomboks zo fijn mogelijk of..... eventjes door de blender. Verhit in een wadjan de olie en fruit de fijngemaakte ui en de lomboks in een paar minuutjes. Voeg deze brij bij het water en laat dit dan zachtjes en op een heel klein vuurtje, indikken.