Sambal djahé (gember)
Sambal Djahé: wat staat voor de gember die in de sambal is verwerkt. Als je gember lekker vindt, dan is deze milde en enigszins zoete sambal, zeker iets voor jou.
Ingrediënten:
7 mooie grote lomboks
5 sjalotjes
2 tomaatjes
5 teentjes knoflook
ca 12 cm verse gember
4 el gula djawa / palmsuiker(ook wel Javaanse bruine suiker genoemd)
theel limoensap
klein stukje trassi
theel zout
2 tomaatjes
5 teentjes knoflook
ca 12 cm verse gember
4 el gula djawa / palmsuiker(ook wel Javaanse bruine suiker genoemd)
theel limoensap
klein stukje trassi
theel zout
Bereiding:
Maak de sjalotten, ui, knoflook, ,lombok, gember en de tomaatjes schoon en snij deze in kleinere delen. Alles in de blender malen. Vergeet de trassi niet ! Beetje lauw water erbij doen want dan maalt het eenvoudiger.
Pak een wadjan en doe daar voldoende olie in. Verwarm de olie. Voeg de vermalen massa incl de gula djawa en een beetje zout in de olie. Blijf roeren (doe nu de limoensap erbij) en zorg dat de wadjan niet op een al te groot vuur staat. Roer de ingrediënten goed door elkaar en laat het vocht verdampen. Zodra het vocht er vrijwel uit is,blijven omscheppen tot de sambal in zijn totaliteit licht gebakken is.
Als het lekker begint te pruttelen/bakken dan is je heerlijke gembersambal klaar. Als het afgekoeld is, kan je de sambal in afsluitbare potjes doen. In de koelkast blijft deze sambal lang goed.
Reacties
Een reactie posten