Posts

Sambal bawang

Afbeelding
Sambal bawang is  sambal met uien (bawang betekent ui) en knoflook .  Lekker  in hartige gerechten voor een extra pittigheid of, gewoon voor op een boterhammetje met kaas of pindakaas en tuurlijk bij de snacks. Ingrediënten: 11 grote rode lomboks (Spaanse pepers) 5 sjalotjes 2 teentjes knoflook stukje trassi 2 blaadjes  djeruk purut ( limoenblad) zout naar smaak 2 tl gula djawa een paar druppeltjes limoensap plantaardige olie Bereiding: Doe de lombok, trassi, zout en de teentjes knoflook in een blender of wrijf deze ingrediënten fijn in de bekende  ‘cobèk’ ( vijzel). Snijd de sjalotjes in kleine stukjes. Verwarm de olie in een wadjan of koekenpan. Bak de pepers, sjalotjes, knoflook, trassi en de limoenblaadjes een paar minuten. Breng de sambal op smaak met limoensap, gula djawa en zout. Fruit het mengsel tot de sjalotjes mooi gekarameliseerd zijn. Trouwens: Er wordt ook wel eens een grote tomaat erdoor gedaan. Deze dan klein maken en samen bakken met de pepers etc.

Sambal belado

Afbeelding
Sambal belado is een behoorlijke hete sambal. Het is wel zo, dat je deze sambal voor veel verschillende gerechten kunt gebruiken. Met hard gekookte eieren, gebakken tahu en zeker lekker met rundvlees. Sambal belado komt uit de keuken van Padang West-Sumatra. Ingrediënten: 11 grote rode lomboks (Spaanse pepers) 11 rawits (kleine pepertjes) 4 sjalotjes 3 teentjes knoflook 1 grote vleestomaat 2 theel. limoensap stukje gula djawa (rietsuiker) zout naar smaak (maar zeker niet te veel) Bereiding: Verwarm de olie in een wadjan of koekenpan. Bak de pepers, sjalotjes, knoflook en tomaat een paar minuten. Maal de ingrediënten fijn in de vijzel of in de blender en laat de resterende olie in de pan. Bak de gemalen ingrediënten ongeveer 5 minuten in dezelfde olie. Breng de sambal op smaak met limoensap, gula djawa en zout.

Sambal manis

Afbeelding
Milde gebakken sambal voor de rijsttafel, vlees, kip en visgerechten. Ingrediënten: 1 st ukje asem of een flinke theel. asemstroop 1 eetle pel ketjap manis 9 grote rode lomboks 1 eetle pel ketjap manis 9 grote rode lomboks zout naar smaak stukje gula djawa )rietsuiker 2 teentjes knoflook Bereiding: Was de lomboks en wrijf de lomboks samen met de knoflook tot een pasta in de vijzel of nog gemakkelijker, met behulp van een blender. Fruit dit bovenstaand mengsel kort in niet al te hete olie en voeg dan de ketjap, suiker, asem en zout toe. Vervolgens een beetje water erbij en eventjes zachtjes laten pruttelen totdat het water vrijwel is verdampt.

Sambal asem

Afbeelding
Dit is een milde  sambal  met het zuurtje van de tamarinde. Goed te gebruiken bij marinades, saté en soto (soep) Ingrediënten: 9 grote rode pepers/ lomboks 1 grote witte ui 2 eetl asem (siroop) 2 eetl gula djawa (rietsuiker) 1 eetl plantaardige olie water zout naar smaak Bereiding: Kook dan een half koffiekopje water met asem en de gula djawa. Snijd de ui en de lomboks zo fijn mogelijk of..... eventjes door de blender. Verhit in een wadjan de olie en fruit de fijngemaakte ui en de lomboks in een paar minuutjes. Voeg deze brij bij het water en laat dit dan zachtjes en op een heel klein vuurtje, indikken.

Sambal peteh - petai

Afbeelding
Een heerlijke sambal met petehbonen. Echt een sambal.... voor de liefhebber . Ingrediënten: 100 gr. petehbonen 200 gr. verse gepelde garnalen 1 serehstengel, gekneusd 1 theel. trassi 1 eetl. water 1 theel. asem (siroop) 1 eetl. water 1/8 blok santen (kokos crème) olie Boemboe: 5 rode lomboks 1 cm laos 3 sjalotjes 5 teentjes knoflook zout naar smaak Bereiding: Maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een mooie, gladde pasta. Meng de asem met het water en doe dit ook met de trassi. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin de boemboe met de sereh. Voeg dan het trassiwater, het asemwater, de petehbonen en de garnalen toe en kook dit mengsel in ongeveer 1 minuutje. Vervolgens de santen erin smelten en zachtjes laten koken. De sambal is klaar als de olie (van de santen) boven komt drijven.

Sambal kering

Afbeelding
Een niet al te pikante sambal gemaakt met gedroogde visjes. Een hele specifieke maar heerlijke smaak. Ingrediënten: 50 gr ikan kering (gedroogde visjes) 2 rode uien olie 2 lombokjes 2 eet.l asemwater of citroensap Bereiding: Snijd de uien en lombok zeer fijn en bak ze daarna met de ikan in de olie. Voeg het asemwater of citroensap toe en kook de sambal tot deze droog begint te worden.

Sambal trassi

Afbeelding
Pittige sambal met een typische smaak van trassi (garnalenpasta). Ingrediënten: ca. 40 grote rode lomboks (Spaanse pepers) 2 grote uien 2 theel. trassie ½ theel. zout Bereiding: Vermeng de fijngesneden pepers met de trassie en bak ze in olie aan. Voeg aan dit mengsel de fijngesnipperde uien en het zout toe. Laat het geheel goed doorbakken. Maak het minder pittig met een klein lepeltje tomatenpuree.

Sambal Badjak

Afbeelding
Sambal Badjak is een gebakken sambal die zorgt voor een kruidige, milde smaak door de toevoeging van ui en knoflook. Deze sambal geeft een heerlijke smaak aan vele Aziatische gerechten en staat meestal standaard op tafel. Ingrediënten: 1 ui 1 eetl. trassiewater 1 eetl. asemwater 1 flinke teen knoflook (klapper)olie 1 eetl. gula djawa 5 kemiries 1 theel. sereh 5 lomboks 1 theel.l laos 1 theel. zout schil van 2 citroenen 2 salambladeren en 2 theel. ketjap manis Bereiding: Pof de kemiries en snijd ze met de ui en de knoflook zeer fijn. Vermeng ze met de gula djawa en de overige kruiden, behalve lomboks en de bladeren. Bak dit mengsel in de olie bruin. Snijd de lomboks zeer fijn en doe ze met zout, trassie- en asemwater, een beetje ketjap, citroenschillen en bladeren bij het gebakken mengsel. Laat alles even smoren. Voeg, als het mengsel te droog wordt, 1 eetlepel water toe. In plaats van kemiries kunt u ook 30 tot 40 stuks katjang goreng (gebrande pinda's) gebruiken.

Sambal tomat

Afbeelding
De sambal tomat heeft een zachte, frisse tomatensmaak. Hij is ideaal om te verwerken in diverse kip-, vlees- of visgerechten, maar is ook lekker om gewoon als sambal bij de witte rijst te gebruiken. Zelfs bij je snacks is deze sambal niet te versmaden. Ingrediënten: 5 rijpe tomaten 1 ui 1 theel. nootmuskaat 1 theel. peper 5 grote lomboks ¼ kopje azijn zout Bereiding: Snijd de tomaten fijn. Braad de gestampte ui met de nootmuskaat, peper en de lombok. Voeg de azijn en de tomaten toe samen met een beetje zout en laat het geheel opkoken tot een dikke saus .