Posts

Sambal peteh - petai

Afbeelding
Een heerlijke sambal met petehbonen. Echt een sambal.... voor de liefhebber . Ingrediënten: 100 gr. petehbonen 200 gr. verse gepelde garnalen 1 serehstengel, gekneusd 1 theel. trassi 1 eetl. water 1 theel. asem (siroop) 1 eetl. water 1/8 blok santen (kokos crème) olie Boemboe: 5 rode lomboks 1 cm laos 3 sjalotjes 5 teentjes knoflook zout naar smaak Bereiding: Maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een mooie, gladde pasta. Meng de asem met het water en doe dit ook met de trassi. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin de boemboe met de sereh. Voeg dan het trassiwater, het asemwater, de petehbonen en de garnalen toe en kook dit mengsel in ongeveer 1 minuutje. Vervolgens de santen erin smelten en zachtjes laten koken. De sambal is klaar als de olie (van de santen) boven komt drijven.

Sambal kering

Afbeelding
Een niet al te pikante sambal gemaakt met gedroogde visjes. Een hele specifieke maar heerlijke smaak. Ingrediënten: 50 gr ikan kering (gedroogde visjes) 2 rode uien olie 2 lombokjes 2 eet.l asemwater of citroensap Bereiding: Snijd de uien en lombok zeer fijn en bak ze daarna met de ikan in de olie. Voeg het asemwater of citroensap toe en kook de sambal tot deze droog begint te worden.

Sambal trassi

Afbeelding
Pittige sambal met een typische smaak van trassi (garnalenpasta). Ingrediënten: ca. 40 grote rode lomboks (Spaanse pepers) 2 grote uien 2 theel. trassie ½ theel. zout Bereiding: Vermeng de fijngesneden pepers met de trassie en bak ze in olie aan. Voeg aan dit mengsel de fijngesnipperde uien en het zout toe. Laat het geheel goed doorbakken. Maak het minder pittig met een klein lepeltje tomatenpuree.

Sambal Badjak

Afbeelding
Sambal Badjak is een gebakken sambal die zorgt voor een kruidige, milde smaak door de toevoeging van ui en knoflook. Deze sambal geeft een heerlijke smaak aan vele Aziatische gerechten en staat meestal standaard op tafel. Ingrediënten: 1 ui 1 eetl. trassiewater 1 eetl. asemwater 1 flinke teen knoflook (klapper)olie 1 eetl. gula djawa 5 kemiries 1 theel. sereh 5 lomboks 1 theel.l laos 1 theel. zout schil van 2 citroenen 2 salambladeren en 2 theel. ketjap manis Bereiding: Pof de kemiries en snijd ze met de ui en de knoflook zeer fijn. Vermeng ze met de gula djawa en de overige kruiden, behalve lomboks en de bladeren. Bak dit mengsel in de olie bruin. Snijd de lomboks zeer fijn en doe ze met zout, trassie- en asemwater, een beetje ketjap, citroenschillen en bladeren bij het gebakken mengsel. Laat alles even smoren. Voeg, als het mengsel te droog wordt, 1 eetlepel water toe. In plaats van kemiries kunt u ook 30 tot 40 stuks katjang goreng (gebrande pinda's) gebruiken.

Sambal tomat

Afbeelding
De sambal tomat heeft een zachte, frisse tomatensmaak. Hij is ideaal om te verwerken in diverse kip-, vlees- of visgerechten, maar is ook lekker om gewoon als sambal bij de witte rijst te gebruiken. Zelfs bij je snacks is deze sambal niet te versmaden. Ingrediënten: 5 rijpe tomaten 1 ui 1 theel. nootmuskaat 1 theel. peper 5 grote lomboks ¼ kopje azijn zout Bereiding: Snijd de tomaten fijn. Braad de gestampte ui met de nootmuskaat, peper en de lombok. Voeg de azijn en de tomaten toe samen met een beetje zout en laat het geheel opkoken tot een dikke saus .