Sambal kecap (ketjap)

Met deze sambal ketjap heb je een supergemakkelijk én ontzettende smakelijke toevoeging aan bijna elk Indisch en/of Indonesisch gerecht. De sambal is gemaakt op basis van ketjapsaus en is lekker mild van smaak. Dankzij de garnalenpasta/trassi in de basis heeft de sambal een volle smaak. Om van te smullen.

Ingrediënten:

sambal kecap (ketjap)
15 rode pepers (lombok merah)
6 rawits
3 kleine sjalottjes
5 knoflookteentjes
1,5 theel laos
1,5 theel ketoembar
2 theel trassi
4 djeroek peroet (limoenblaadjes)
sap van een halve limoen
2 theel gula djawa (bruine palm/riet suiker)
100 ml ketjap manis
beetje zout naar smaak
2 eetlepels plantaardige olie (zonnebloem)

Bereiding:

Snij de pepers, rawits, sjalot(ten) en de knoflookteentjes grof. Voeg pepers/rawits, sjalot(ten), knoflook, gemalen laos, koriander en gefermenteerde garnalenpasta toe aan een keukenmachine/blender en maal tot er een mooie gladde pasta ontstaat.

Verhit de olie in een wadjan of koekenpan op middelhoog vuur en bak de pasta met de ingescheurde limoenblaadjes gedurende 5 minuten onder af en toe roeren tot het mengsel enigszins is ingedikt.

Voeg de limoensap, ketjap manis, een beetje zout en de gula djawa toe, meng goed en bak nog 5 minuutjes mee tot het mengsel is ingedikt. Verwijder de limoenblaadjes en laat het mengsel afkoelen. Deze sambal is maximaal 6 maanden houdbaar, in afgesloten potjes, in de koelkast.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Sambal ulek (oelek) De moeder aller sambals ....

Sambal bawang